Agricultorii care au cel putin o vaca va trebui sa obtina, pana la sfarsitul lui octombrie, o cota individuala de lapte, daca vor mai dori ca si anul viitor sa poata vinde lapte vecinilor, fabricilor de lapte sau punctelor de colectare a laptelui.
Cota individuala reprezinta cantitatea maxima de lapte pe care fermierii o pot vinde fabricilor de lapte, punctelor de colectare sau direct consumatorilor. Daca fermierul consuma in gospodaria proprie tot laptele produs, nu este necesar sa se inscrie pentru a obtine cota.
Autoritatile deruleaza o campanie in comune, la primarii, la centrele de colectare a laptelui, unde se distribuie pliante si se asigura consultanta pentru ca fermierii sa se inscrie pentru a primi cota de lapte. Aceasta cota de lapte va fi ca o marfa, adica se va putea vinde, cumpara sau se poate lasa mostenire.
Mai intai, producatorii trebuie sa faca rost de un formular de cerere, fie de la biroul judetean al Departamentului de administrare a cotei de lapte, fie de la primarie. Solicitarile se depun la filialele judetene ale Departamentului de administrare a cotelor de lapte (DACL), din cadrul Agentiei Nationale de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, pana la 31 octombrie 2006.
Cota de lapte pe care Romania a obtinut-o in urma negocierilor cu Uniunea Europeana este de 3,057 milioane tone. Din 1 noiembrie 2006, se calculeaza cantitatea totala de lapte de cota solicitata, iar daca va fi mai mica de 3,057 milioane tone, diferenta se constituie in asa-numita rezerva nationala.
Romania va fi penalizata daca depaseste cota de lapte. Pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota alocata, Romania va plati o taxa de 278,3 euro. Sumele vor fi imputate producatorilor care au realizat depasirile. Producatorii vor vira direct Agentiei de Plati si I