Şcolarii de după gratii au păşit ieri cu dreptul în noul an şcolar. În Penitenciarul de maximă siguranţă Codlea, din judeţul Braşov, peste 100 de elevi aşteptau cuminţi ca directorul să-şi rostească discursul de deschidere. Festivitatea primului clopoţel părea mai degrabă o şedinţă cu locatarii unui bloc - mai toţi şcolarii erau persoane mature, trecute de vârsta abecedarului sau ale operelor lui Eminescu.
Ieri nu s-au făcut ore, dar cei care au dorit au putut să intre în sala de clasă. Nu a făcut-o decât un singur deţinut, care, cu un accent stâlcit maghiaro-român, ne arăta ce frumos desenează. Printre picturile care aduceau la viaţă peisaje pline de verdeaţă se afla şi portretul domnitorului Cuza. „Am terminat liceul de artă la Sfântu Gheorghe, la clasa de pictură. Îmi place mult ceea ce fac. Am intrat aici de două luni. Colegii m-au pus să le mai fac câte un portret. Îmi dădeau la schimb ţigări, în felul asta aveam şi eu ce să fumez”, ne-a spus tânărul. La Codlea învaţă 130 de elevi - în clasele I- IV sunt înscrişi acum 75 de elevi, iar în ciclul gimnazial sunt 55 de elevi. Ei învaţă pe schimburi, cei „mai mari” intră în sală de după amiaza până spre seară. Dintre aceştia, jumătate se lasă de carte până la vară. Cel mai tânăr elev are 16 ani, iar cel mai în vârstă numai …60. Pensionarul a ajuns în ciclul primar şi învaţă tainele alfabetului. Analfabeţii intră pe mâinile învăţătorilor ca orice şcolar care descoperă Abecedarul.
„Noi avem obligaţia să-i integrăm în clasele I-IV pe toţi candidaţii, indiferent de vârstă. Clasele V-VIII au limită de 35 de ani”, a declarat subinspectorul Mihaela Mădălina Ioan, ofiţer instructor în cadrul Serviciului de Integrare Socială.
Mai bine la şcoală decât la muncă
Un alt tânăr de 20 de ani spune că a reuşit să termine patru clase în libertate, iar acum vrea să absolve restul de patru. „Am in