Liberalizarea preturilor la energia termica furnizata populatiei in sistem centralizat mai are de asteptat, deoarece costurile de productie ale acesteia vor fi subventionate in continuare, atat de la bugetul de stat cat si de la bugetul local.
In contextul in care pretul gazelor naturale creste constant, in vederea alinierii la cel european, ar putea avea temei real afirmatia ministrului Vasile Blaga, potrivit careia, cei care s-au debransat de la sistemul centralizat vor cere rebransarea in urmatorii doi ani. Scenariul este insa infirmat de reprezentantii companiilor care comercializeaza microcentrale.
Acestia afirma ca proprietarii de apartamente vor urmari in continuare sa plateasca individual, in functie de consum si de puterea financiara, cheltuielile legate de incalzirea locuintelor.
Adio, dar raman cu subventia
O modificare importanta a cadrului legal privind furnizarea energiei termice o reprezinta renuntarea la pretul national de referinta (PNR) al gigacaloriei si introducerea preturilor locale de referinta (PLR) pentru energia termica furnizata populatiei.
Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor au estimat ca un prim efect al Ordonantei care instituie pretul local de referinta va consta intr-o crestere a pretului mediu al gigacaloriei la nivel national intre 15 si 20%. Insa, aceasta majorare va fi diferentiata in functie de eficienta fiecarei regii de termoficare si de preturile de productie pe care aceasta este obligata sa le suporte.
PLR pentru energia termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate va fi stabilit la propunerea autoritatilor de reglementare, urmand a fi aprobate de autoritatile administratiei publice locale.
Aceste preturi vor fi determinate in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibili