Impinse de restrictiile impuse de BNR, bancile romanesti au descoperit francul ieftin tocmai cand dobanda a inceput sa creasca.
Francul elvetian se pregateste sa dea lovitura pe piata creditului o data ce banci mari precum Bancpost, BRD-SocGen si Raiffeisen au imprumutat solutia de finantare ieftina folosita de sase ani in Europa Centrala si importata de OTP Bank Romania in toamna lui 2005.
Evident, nou-venitii precum Bancpost nu au de ales decat sa practice dobanzi si mai scazute decat concurenta. Raiffeisen a lansat in urma cu doua saptamani credite pentru locuinte cu dobanda de 4,9% pe an, Bancpost vine acum cu o varianta de 4,85%, valabila insa numai pentru creditele mai mari sau egale cu 80.000 de franci (circa 50.000 de euro). Pentru sumele mai mici, dobanda creste la 5,35% pe an, ambele preturi fiind fixe pe durata primului an. In cazul unui credit cu dobanda variabila, dobanda este in prezent de 6,5%, adica foarte apropiata de dobanda la euro (6,9%).
Ce-i drept, bancile romanesti s-au trezit relativ tarziu, in conditiile in care Banca Elvetiei incepe sa urmeze exemplul Bancii Centrale Europene si tocmai a majorat cu 0,25 puncte procentuale limitele intervalului in care intentioneaza sa mentina rata de dobanda LIBOR la trei luni in franci elvetieni, respectiv la 1,25%-2,25%. Ieri, dobanda era de 1,76%. Totusi, diferenta de cost fata de finantarile in euro este inca semnificativa, asa incat bancile prefera sa exploateze aceasta solutie cat mai renteaza. Rezerva minima obligatorie de 40% ceruta de BNR se aplica si surselor atrase in franci, insa moneda elvetiana poate fi adusa la un pret mai mic prin intermediul bancilor-mama.
Desi oferta initiala a OTP a fost privita cu neincredere, vanzarile ulterioare si-au spus cuvantul. In zece luni, OTP a gasit 150.000 de clienti pentru credite in franci elvetieni in valoare totala de 17