care consumau paste făinoase - sau cel puţin un aliment asemănător tăieţeilor - încă de acum 4000 de ani. De aici şi teoria că Marco Polo ar fi adus în Italia pastele, la întoarcerea sa care consumau paste făinoase - sau cel puţin un aliment asemănător tăieţeilor - încă de acum 4000 de ani. De aici şi teoria că Marco Polo ar fi adus în Italia pastele, la întoarcerea sa din China. Teorie dezminţită de... noi teorii: ba că Marco Polo nici n-ar fi călătorit în China, ba că macaroanele existau în Italia înainte de reîntoarcerea neguţătorului veneţian. Alţi istorici îi creditează pe vechii greci şi romani cu inventarea unei forme de aluat plat, ca de tăieţei, asemănător foilor de lasagna şi numit în greacă laganon. Sunt şi istorici care afirmă că arabii au fost cei care au adus cu ei, în timpul cuceririi Siciliei, tăieţeii uscaţi. Indiferent însă cine a frământat primul coca de tăieţei, cert este că italienii au făcut din prepararea pastelor o adevărată artă. Mai ales după "debarcarea" roşiilor în Europa, în secolul XVI, care au deschis larg poarta unui alai întreg de sosuri, devenite partenerele fidele ale spaghetelor, macaroanelor sau tăieţeilor.
Chiftele cu spaghete
Pentru 6 porţii
Ingrediente: 4 felii de pâine, 300 ml lapte, 150 g ciuperci, 350 g carne tocată de porc, 1 ou, 9 linguri (a 10 g) făină, sare, piper, verdeaţă uscată, 18 felii de bacon, 500 g spaghete, 2 linguri unt, 100 g smântână, 150 g brânzică de casă, 100 g caşcaval ras, 1/2 legătură pătrunjel verde
Mod de preparare: Pâinea se taie cubuleţe şi se înmoaie în 150 ml lapte. Ciupercile se curăţă, se spală, se scurg şi se taie cubuleţe mici. Se amestecă apoi cu carnea tocată, pâinea stoarsă bine, oul şi 5 linguri făină. Se condimentează cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Din tocătură se formează cca 18 chifteluţe. Feliile de bacon se taie în jumătate. Se învelesc chiftelel