Banci precum Finansbank, HVB, Libra, ProCredit, OTP, Romexterra sau Banca Romaneasca au ridicat substantial nivelul dobanzilor in ultima luna. In acelasi timp, managementul institutiilor mari de credit a sesizat lipsa de interes a romanilor pentru depozitele cu dobanda variabila si a crescut numarul produselor cu dobanda fixa.
Ramane de vazut cat timp vor putea mentine bancile mici castigul oferit la depozite, insa in conditiile din prezent un lucru este cert: romanii pot renunta la depozitele pe una, trei sau sase luni, care domina inca in piata, in favoarea termenelor mai avantajoase de economisire, de peste un an.
Sistemul e stabil
Cresterile recente de dobanda ajuta clientii sa economiseasca bani pe termen lung fara ca sumele sa piarda din valoare la retragerea lor din banca, din cauza majorarii ulterioare a preturilor.
Intrucat in Romania nu mai poate fi vorba de falimentul vreunei banci (singurei banci cu probleme i-a fost interzis de BNR inca de anul trecut sa mai ofere servicii populatiei), iar majoritatea institutiilor de credit se afla in maini straine, sub umbrela unor concerne cu prezenta internationala, stabilitatea sistemului este asigurata.
Prin urmare, potentialii clienti nu au de ce sa se mai teama ca o banca sau alta poate sa nu le mai returneze banii si nici de devalorizarea leului, in conditiile in care inflatia a coborat la 6,02%. Iar banii de „la saltea“ se pot transforma in economii pe termen lung la banci.
70% din dobanzi - peste inflatie
Clientul trebuie sa tina cont de faptul ca dobanzile afisate, pentru orice scadenta, sunt intotdeauna anuale, si pentru a oferi beneficii trebuie sa se situeze peste rata inflatiei.
Astfel, trebuie avute in vedere nu doar dobanzile si perioada capitalizarii acestora, ci si comisioanele de deschidere a conturilor sau cele de retra