Dupa ce-si vor termina studiile liceale, un volum destul de mare de tineri se gandesc deja sa-si faca un rost pe plan profesional, dar nu in tara.
Astfel, mai mult de 10 la suta dintre absolventii romani de liceu vor sa plece la munca in strainatate imediat dupa terminarea liceului, alte 11 procente declarand ca vor sa plece definitiv din tara mai devreme sau mai tarziu, releva un studiu referitor la tendinta de migratie si orientarea profesionala a tinerilor realizat de Catedra de Filosofie-Sociologie a Facultatii de Istorie si Filosofie din Universitatea Dunarea de Jos - Galati. Potrivit specialistilor, acest fenomen nu ar trebui sa ne ingrijoreze.
"Tinerii care au urmat un liceu si se hotarasc sa plece afara sa munceasca fac asta doar pentru niste bani pe moment, nu neaparat pentru a se forma profesional si pentru a ramane in alta tara", ne-a spus Ioan Mintas, prim-vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
9% au parinti plecati in strainatate
Potrivit Rompres, faptul ca 11% dintre elevii de liceu au raspuns ca intentioneaza sa plece la munca in strainatate arata ca plecarea in afara tarii reprezinta o solutie pentru cei care nu aleg o forma de invatamant superior dupa absolvire.
Doar 3,2% dintre cei chestionati au raspuns ca vor sa se angajeze in tara, lucru care arata cati dintre tineri isi evalueaza sansele de realizare in tara fara o diploma de absolvire a unor studii superioare. Conform studiului, 8-9% dintre cei chestionati au unul sau ambii parinti plecati, fapt care trimite la necesitatea unei cercetari atente a problemelor care pot aparea in cazul acestor tineri.
Daca procentul este acelasi la nivelul tuturor anilor de studii, ba chiar si la varste mult mai mici, atunci exista o situatie care ridica noi si grave probleme sociale, releva studiul ment