De la 1 ianuarie 2007 ar urma, teoretic, sa apara primele fonduri de pensii private facultative in Romania. Numai ca este greu de spus daca ceea ce s-a construit pana acum din punct de vedere institutional este suficient pentru viitoarea functionare a acestor fonduri. Astfel, lipsa de transparenta in numirea celor care vor supraveghea aceasta piata, dar si neincrederea cronica a deponentilor in institutii financiare de genul fondurilor mutuale sau de pensii private sunt serioase obstacole.
In acest moment, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private lucreaza la normele care vor da posibilitatea aparitiei primelor fonduri de pensii private. La aceste fonduri facultative va putea contribui orice angajat care obtine un venit impozabil, in limita a maximum 15% din venitul brut.
Numai ca, desi de la numirea membrilor acestei Comisii de catre Parlament au trecut mai bine de trei luni, cei cinci oameni care vor avea in grija viitorul financiar a milioane de romani nu s-au aratat deloc la fata, intr-o conferinta de presa in care sa ne spuna cine sunt, cum au ajuns in aceasta pozitie si ce au de gand.
In vestul Europei si in Statele Unite, subiectul arde. Pe toate marile portaluri sunt experti in finante personale care recomanda cat din actualul venit sa investesti pentru pensie si in ce: 10-15% din venitul net, in fonduri mutuale, direct in bonduri sau obligatiuni.
Atomizarea societatii datorata imbatranirii populatiei, scaderii natalitatii si cresterii mobilitatii face ca pensia sa devina o preocupare majora.
Problema este cu atat mai mare in Romania, cu cat pentru cea mai mare parte a segmentului cel mai activ al societatii - oamenii intre 25 si 45 de ani care nu lucreaza la stat - salariile sunt platite prin diverse formule care ocolesc contributiile aferente la bugetul asigurarilor sociale de stat (CASS). Dar chiar si daca