Ministrul Justitiei ar putea fi cercetat pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, trafic de influenta si favorizarea infractorului
Monica Macovei a declarat public ca procurorul suspendat Alexandru Lele este nevinovat, in timp ce ancheta penala impotriva acestuia era in plina desfasurare
In acest fel, ministrul compromite, cu buna stiinta, actul de Justitie, prin influentarea deciziei anchetatorilor - sau magistratilor - prin mainile carora va trece dosarul „Lele”
O declaratie nevinovata....
Adrian Tarau a fost arestat de procurorul Alexandru Lele in aprilie 2001, fiind acuzat de complicitate la contrabanda cu produse petroliere, evaziune fiscala si spalare de bani.
Va amintiti ce scandal a provocat declaratia lui Adrian Nastase, atunci premier al Romaniei, care, a doua zi dupa arestarea lui Adrian Tarau, a declarat ca nu crede in „arestarile de vineri seara”? „Faptul ca un proces care a fost judecat in Prahova a devenit dintr-o data important in Bihor, in situatia in care fata de persoana in cauza se dispusese neinceperea urmaririi penale, mi pare un lucru ciudat”, si-a motivat Nastase opinia.
Declaratia fostului premier a fost catalogata drept un „amestec brutal” al acestuia in treburile Justitiei. Spumegand de furie, procurorul Alexandru Lele, cel care il arestase pe Adrian Tarau, a demarat o ampla campanie de presa si chiar a depus o plangere penala impotriva lui Adrian Nastase, pentru abuz in serviciu. Evident, fara succes.
In 2001, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea a infirmat solutia de incepere a urmaririi penale dispusa de Alexandru Lele impotriva lui Adrian Tarau. Dosarul a fost redeschis de doua ori.
In 2004, si Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus neinceperea urmari