Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov vor colabora pentru a scoate de sub pământ prima aşezare romană din Ţara Bârsei – Castrul Roman Cumidava. Cercetările vor fi conduse de un grup de cercetători compus din arheologul Cristina Mitar (Deva) – specialist în epoca dacică, istoricul Stelian Coşuleţ - directorul Muzeului de Istorie din Braşov, arheologul Ionel Bauman (Braşov), iar cercetătorul Liviu Petculescu (Muzeul Naţional) va fi şef de şantier. Primăria Râşnov va asigura forţa de muncă, iar Consiliul Judeţean - prin Muzeul de Istorie - o finanţare în valoare de 70 de milioane de lei pentru primul an.
Obiectivul vizează reluarea cercetărilor ştiinţifice pentru punerea în valoare a unui sit arheologic important. „Castrul este o fortificaţie romană cu întrebuinţări militare care găzduia trupele militare. În jurul ei se dezvoltau aşezările sociale. Soldaţii romani sunt cei care au introdus sistemul monetar în Dacia. Erau singurii oameni plătiţi din Imperiul Roman care ajungeau în provincii”, spune Petculescu.
Lucrări abandonate în anii ‘70
Situl arheologic se află la 4 kilometri de localitatea Râşnov, judeţul Braşov, pe malul râului Bâstra. Din fericire, această zonă a fost „iertată” de exapansiunea umană şi nimeni nu l-a cumpărat pentru a-şi face vile. Acest lucru a facilitat accesul arheologilor şi istoricilor braşoveni, bucureşteni şi hunedoreni, acum, după mai bine de 40 de ani de la descoperirea sitului. Cercetările anterioare s-au desfăşurat de la sfârşitul anilor ‘60 până la mijlocul anilor ‘70. Începerea lucrărilor este dorită atât de istorici, cât şi de edilii din Râşnov, care au „sponsorizat” cu mână de lucru cercetarea. Primii obţin informaţii istorice importante, iar oraşul - un punct de interes turistic care face furori în alte ţări.
Castrul are