Ioana Lupea apreciaza ca premierul Ferenc Gyurcsany ar putea sa castige politic de pe urma recunoasterii minciunii si a violentelor din capitala Ungariei.
Ce e in stare sa faca un politician pentru a cuceri victoria in alegeri? Sa-si seduca alegatorii cu promisiuni mieroase, sa-si recunoasca cu cinism minciuna si sa manipuleze efectele acesteia in favoarea sa.
Criza din Ungaria ultimelor 24 de ore, neasteptata pentru o tara model de stabilitate in Europa central-rasariteana dupa caderea comunismului, a fost provocata de un politician pentru care scopul, obtinerea si pastrarea puterii scuza mijloacele.
Si, paradoxal, pe termen scurt, premierul Ferenc Gyurcsany, autorul acestor manevre electorale, ar putea sa castige, chiar daca opozitia si strada ii cer sa se retraga din fruntea guvernului.
"Scurgerea" catre presa a discursului sau de la intrunirea partidului socialist (MSZP), in care a recunoscut ca a mintit electoratul, nu a fost intamplatoare. Jurnalistii si comentatorii politici s-au mirat ca premierul nu a solicitat o ancheta pentru a depista cine a tradat, banuindu-l chiar pe el.
Prin recunoasterea minciunii privind posibilitatile financiare ale Ungariei, MSZP dezamorseaza acuzatiile principalului partid de opozitie FIDESZ referitoare la neindeplinirea promisiunilor electorale de crestere a salariilor si ajutoarelor sociale.
Discursul sugereaza si hotararea lui Gyurcsany de a face reforma, cu orice pret: "Ori reforma, ori falimentul", le spune colegilor socialisti. Chiar in aceasta cheie a fost interpretat de un analist economic de la Budapesta, ieri, dupa violentele de luni noapte.
Un politician onest si hotarat, au gandit, probabil, si cei 47% dintre maghiarii care au raspuns operatorilor Szonda-Ipsos ca Gyurcsany nu trebuie sa-si dea demisia.
MSZP conteaza si