- Editorial - nr. 185 / 20 Septembrie, 2006 Pentru ca in ultimii ani productiile agricole au fost tot mai mici, de calitate destul de slaba si obtinute cu costuri foarte mari. In consecinta, firmele importatoare si cele care vand marfurile recurg la importul de produse agroalimentare din tarile Uniunii Europene, CEFTA si Statele Unite ale Americii, pentru ca sunt mai ieftine si de calitate mai buna. Din SUA importam cereale si carne de pui (si datorita epidemiei de gripa aviara), din Turcia si China, legume, fructe si conserve, din Republica Moldova, zahar si vin, din Ungaria si Polonia, carne de porc, de bovina si de pasare etc. De fapt, circa 50% din carnea prelucrata in unitatile romanesti se importa din tarile UE sau CEFTA. Motivul? Calitatea carcaselor de porc din productie autohtona este "inferioara", iar anumite sortimente de carne se gasesc doar in tarile Uniunii Europene. Determinante in recurgerea la import sunt preturile cu mult mai scazute decat la noi (mai ales la carnea de pui), chiar daca incepand cu 1 septembrie a.c. acestea s-au majorat cu destule procente. De ce altii produc mai ieftin? Pentru ca in statele Uniunii se sustine puternic sectorul zootehnic, chiar daca au fost eliminate subventiile directe, producatorii beneficiaza de o serie de avantaje, care conduc in final la un pret scazut al carnii. Romania, dintr-un exportator important, a ajuns cel mai mare importator de zahar din regiune. In ultimii 16 ani, fabricile romanesti de zahar s-au vandut la fier vechi, iar productia de sfecla aproape ca lipseste cu desavarsire, si astfel capacitatile, cate mai exista prelucreaza zahar brut (din trestie) adus de peste mari si tari. Rezultatul: in ultimii trei ani pretul kilogramului de zahar s-a triplat, in prezent se vinde cu 3,8-4 lei, chiar si cu mai mult. Disparitia industriei zaharului este asemanatoare cu cea a industriei alimentare, in general: