In Romania, piata farmaceutica va fi ''sanatoasa'' cand va reflecta nevoia reala de tratament a populatiei. La ora actuala, in tara noastra nu se poate vorbi despre o retea a firmelor private de asigurari de sanatate.
Modelul ''management team'', care sa reuneasca la conducerea domeniului medical atat medici si tehnicieni, cat si manageri, va putea fi aplicat si in Romania, mai ales dupa ce vor fi organizate cursuri speciale de Management sanitar, cu o durata de doi-trei ani.
Forum Invest organizeaza, astazi si maine, conferinta internationala ''Politici si Mecanisme de Business in Sistemul de Sanatate din Europa Centrala si de Sud-Est''.
Presedintele Traian Basescu si ministrul Sanatatii Publice Eugen Nicolaescu si-au exprimat, deja, cateva puncte de vedere privind reforma in Sanatate.
Astfel, presedintele Basescu a precizat ieri ca ''reforma Sanatatii este, in momentul de fata, alaturi de reforma din Educatie si cea din Justitie, cea mai necesara reforma din societatea romaneasca''.
In opinia lui Traian Basescu, aceasta reforma ''trebuie sa aiba ca tinta accesul garantat la ingrijirile medicale, o reforma care trebuie sa faca din actul medical un act de calitate superioara, o reforma care sa elimine crizele de medicamente si materiale sanitare sau, altfel spus, o reforma care trebuie sa inlature cea mai mare teama a romanilor: teama de a fi bolnavi''.
La randul sau, ministrul Eugen Nicolaescu a explicat ce inseamna reforma in sistemul sanitar si de ce aceasta este necesara: ''Sanatatea este o prioritate politica si strategica a Romaniei. De aceea, dupa mai bine de 30 de ani, am initiat o reforma din temelii a sistemului sanitar. Reforma noastra este centrata pe interesul cetateanului, fie ca este pacient, fie ca este medic. Iar obiectivul sau este cheltuirea eficienta a banului public, astfel incat rezultatul final sa fie serv