(Foto: Romania Libera)
Cladirile vechi din centrul municipiului Sibiu trec, in aceasta perioada, printr-un proces de "intinerire". Echipe de muncitori lucreaza la efectuarea unor tratamente speciale cu praf de marmura sub presiune si solutii lichide speciale aplicate imobilelor respective pentru incetinirea "imbatranirii" acestora.
Angajati ai companiei de constructii "Conteam" SRL Bucuresti, care a castigat una dintre licitatiile pentru restaurarea acestor cladiri din perimetrul istoric al orasului (Piata Mica, Piata Mare) folosesc metode moderne pentru a asigura curatarea pieselor arhitectonice degradate si pentru a le acoperi cu un "strat de rezistenta", ce va incetini degradarea imobilelor sub factorii de mediu.
"Avem utilaje care ne ajuta foarte mult in activitate. Este vorba despre un compresor si de un rezervor pentru praful abraziv. Aerul comprimat este amestecat cu praf dur din marmura, iar jetul este orientat inspre obiectivul ce trebuie curatat. Sub efectul bombardarii cu praf de marmura, zidurile sau pilonii de piatra se curata la perfectie.
Apoi adaugam o emulsie speciala, foarte densa, ce se fixeaza intim pe obiectivul sablat si ii asigura ulterior o rezistenta mult mai mare la degradarea datorata ploilor, poluarii sau expunerii la schimbari de temperatura", a declarat unul dintre membrii echipei de muncitori, Ioan Savu.
Asemenea metode au fost puse deja in practica la portalul Casei Haller din Piata Mare si, partial, la Podul Minciunilor. Acolo, sablajul cu particule de marmura a fost completat de operatiuni ecologice de curatare cu gheata carbonica sub presiune, ce permit obtinerea unor rezultate uimitoare asupra monumentului.
Tehnica sablarii cu gheata carbonica, retetele si tehnologia apartin in exclusivitate firmei germane "Kaerch