Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale este intr-un mare impas. Sub motivul ca Romania va adera in curand la Uniunea Europeana, Petrom a decis “sa modifice usor preturile” la productia interna de gaze naturale. Distribuitorii au sarit in sus, iar autoritatea de reglementare nu are prea multe solutii.
Presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, a declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro ca a transmis o scrisoare catre cei doi distribuitori prin care ii anunta ca nu va recunoaste majorarile Petrom. Ce poate urma? Lupta in instanta, iar Cosmeanu spune ca Petrom este convinsa ca va obtine o hotarare judecatoreasca favorabila.
Petrom a transmis miercuri catre redactia HotNews.ro raspunsurile la o serie de intrebari adresate cu o zi inainte companiei in legatura cu reclamatiile facute de catre distribuitori catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).
Una zice ANRGN, alta face Petrom
Povestea pe scurt suna cam asa. Pretul final la gazele naturale catre consumatorii captivi (categorie unde intra mai ales populatia) este stabilit de catre ANRGN.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, autoritatea a calculat preturile finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii captivi, pentru anul 2006, pornind de la un pret mediu anual al productiei interne de circa 115 dolari la mia de metri cubi.
Autoritatea mai sustine ca nivelul mentionat satisface cerintele UE privind alinierea graduala a pretului intern la cel de import, fiind asigurata o majorare medie anuala cu 25 dolari la mia de metri cubi fata de pretul mediu ponderat realizat in anul 2005.
Oficialii autoritatii considera ca acest pret acopera costurile de productie si marja de profit a producatorilor si impiedica o crestere accentuata a pretului final la con