Propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in ceea ce priveste pretul local de referinta al energiei termice a fost sensibil egala cu varianta la care a ajuns autoritatea locala. Astfel, din calculele ANRE a reiesit ca pretul local de referinta al gigacaloriei nu ar putea depasi valoarea de 153,66 lei noi/Gcal, comparativ cu 150,6 lei/Gcal, solutia stabilita de specialistii primariei impreuna cu cei ai operatorului local de termoficare. Practic, diferenta de 3,06 lei/Gcal ar reprezenta subventia suplimentara acordata din bugetul local peste minimul stabilit prin actele normative emise in acest sens care stabileau un procent de cel putin 10% cu titlu de obligatie de subventionare.
"Valoarea pretului local de referinta poate fi modificata in sensul micsorarii acesteia ori de cite ori autoritatea locala gaseste fonduri de sustinere suplimentara a subventiei acordate la acest capitol. Zilele trecute am participat la o intilnire a asociatiei profesionale COGEN, in urma discutiilor reiesind faptul ca "CET" Braila este vizata in lista operatorilor de termoficare care vor primi sume pentru echilibrarea bugetelor de subventii restante. Nu s-au prezentat sume concrete, dar daca se va pune in practica propunerea, prin alocarea acestor sume s-ar reduce cheltuielile care greveaza costul de producere a energiei termice in plan local si, astfel, s-ar crea premizele reducerii pretului local de referinta", a explicat Nicu Bajan, directorul general al SC "CET" SA Braila - operatorul local de termoficare.
De altfel, chiar Mircea Nicu Toader, ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Admninistratiei si Internelor, a declarat ca, la nivel national, Guvernul va scoate 150 de milioane de lei din rezerva bugetara pentru a acoperi datoriile autoritatilor locale catre operatorii locali de termoficare. In cazul "CET" Braila, societ