CNSAS a luat aceasta decizie, apreciind ca cele doua note de caracterizare facute unor colege de serviciu ale "Danei" sunt de fapt "recomandari de racolare". VIDEO
Colegiul CNSAS a decis ieri ca Mona Musca a facut politie politica. In urma unor discutii foarte aprinse, s-au numarat cinci voturi pentru si trei abtineri, doi membri ai Colegiului nefiind prezenti la sedinta. Principalul argument al celor care au sustinut colaborarea cu Securitatea a fost acela ca notele de caracterizare semnate „Dana” sunt de fapt recomandari de racolare.
Amnezia a costat-o
Potrivit surselor EVZ, Mona Musca a mintit la audieri in legatura cu trecutul sau. Ea ar fi sustinut fara nicio ezitare in fata Colegiului ca nu a dat note informative decat despre cetateni straini pana in momentul in care a fost pusa in fata a doua noi documente semnate cu numele conspirativ „Dana”.
Notele erau caracterizari favorabile pentru doua colege de la Facultatea de Filologie din Timisoara, netezindu-le acestora, in opinia unor membri ai Colegiului, drumul spre racolarea ca informator al Securitatii.
Recomandari de acest tip li se cereau, de regula, informatorilor de incredere sau sefilor de retea. Acesta din urma ar fost un alt argument principal care a inclinat balanta spre „politie politica”.
„Sunt doua note in care se vorbeste foarte frumos despre doua persoane”, marturisea Mona Musca dupa audieri, surprinsa ca si-a recunoscut scrisul.
„Eu n-am mai tinut minte sa fi fost asa ceva si banuiesc ca a fost intr-un context in care probabil ca persoanele respective aveau nevoie de o caracterizare”, a explicat Musca la momentul confruntarii.
O sedinta furtunoasa
Nimeni nu s-a opus cu fermitate ideii de colaborare cu Securitatea, insa trei dintre membri s-au abtinut de la vot, considerand ca dosarul nu indica un caz clar de politie politica.
Colegiul CNSAS nu a fa