Institutiile care acorda credite afiseaza costuri ce nu pot fi comparate - de la DAE la comisioanele de la CAR-uri.
Daniel B., din Ploiesti, a apelat la un imprumut la o casa de ajutor reciproc (CAR). Dobanda parea mica: 8%. Dar aceasta era calculata ca un comision si retinuta din suma imprumutata in momentul acordarii creditului. Mai precis, pentru suma de 1.000 de lei noi, Daniel B. a lasat la CAR, ca dobanda, 80 de lei noi.
Aceasta inseamna ca el a platit o dobanda anuala efectiva (DAE) - cel mai relevant indicator in ceea ce priveste costul unui imprumut -, de peste 17%. Aceasta, daca vom compara imprumutul luat de la CAR cu cel luat de la o institutie de credit.
Cinci tipuri de dobanzi
Daniel B. a achitat o dobanda-comision. Pentru a afisa pretul banilor - dobanda - in cazul imprumuturilor pentru nevoi personale, institutiile de credit au gasit inca alte patru metode inedite.
Asa ca, pentru a putea face o comparatie intre oferte, cei care vor un credit trebuie sa deschida bine ochii si sa vada ce se ascunde in spatele dobanzii scoase in fata pentru a afla cat este dobanda anuala efectiva. In mod traditional, este prezentata valoarea anuala a dobanzii, iar aceasta este calculata ca procent din suma care trebuie returnata institutiei in plus fata de imprumut.
Daca Daniel B. s-ar fi imprumutat de la o banca, ar fi dat peste dobanzi nominale - fixe sau variabile -, de exemplu 10%. Pe langa acestea, institutiile financiare sunt obligate de legislatia in vigoare sa prezinte si valoarea DAE, cea de-a doua dobanda, tot procentuala, cu care au de-a face clientii.
Institutiile prefera sa perceapa insa o serie de comisioane anuale care nu sunt luate in calcul in momentul in care se calculeaza DAE. In consecinta, costul creditului prezentat clientilor pare mai mic decat cel real.
Pretul creditului: valoarea in lei
Restul p