Modul in care sunt folositi banii in spitale, 80% pentru salarii si 20% pentru cheltuielile cu medicamentele si cu investitiile, nu este echitabil, sustine Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii. Reforma in sanatate pe care acesta o sustine are in vedere asigurarea unui echilibrul, intre cele doua.
"Vrem sa reducem la maximum 55% cheltuielile cu salariile in totalul cheltuielilor spitalelor", a mai spus Eugen Nicolaescu.
Pe de alta parte, numirea prin concurs a viitorilor manageri de spitale va duce la o gestionare mai buna a cheltuielilor acestor unitati, intrucat acestia va trebui sa propuna metode de reducere a cheltuielilor spitalicesti.
Gestionarea fondurilor reprezinta principala provocare a sistemului de sanatate, iar pentru eficientizarea acestuia, Nicolaescu propune o alta sursa pentru plata spitalizarii urgentelor si preluarea unor programe ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) de Ministrul Sanatatii.
"Sanatatea beneficiaza de bani mai multi, insa acesti bani trebuie alocati corect", a afirmat Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii.
In acest an, sanatatii ii revine circa 3,8% din PIB, adica circa 3,5 mld. euro
Ministrul a precizat ca modul in care se utilizeaza in prezent fondurile destinate sanatatii, adica 70% in sistemul spitalicesc si 30% in ambulator, "este falimentar", deoarece nu poate fi sustinut si implicit determina apelarea la subventii de la stat.
"Este o stare psihologica creata de ani si ani de zile. Este nevoie sa crestem ponderea medicamentelor utilizate in ambulator. Acest lucru s-ar putea intampla in urmatorii cinci ani de zile", a precizat ministrul.
Plata spitalizarii pacientilor neasigurati dar care sunt internati in regim de urgenta ar trebui facuta, in opinia ministrului, de la bugetul de stat, si nu din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, asa cum se intampla