Raportul de activitate al SRI pe anul trecut arata ca anumite grupuri de interese au incercat sa sparga site-urile Politiei si Parchetelor, deturnand actul de justitie pentru a proteja persoanele implicate in prejudicierea statului. Alte actiuni ale acestora au vizat obtinerea ilegala a unor contracte de achizitii sau lucrari publice in scopul cresterii profiturilor proprii, precum si tentative ilegale de preluare a controlului decizional asupra unor societati de investitii sau efectuarea tranzactiilor folosind informatii privilegiate din domenii de interes strategic. In ceea ce priveste spionajul economic, acesta a fost derulat de servicii de informatii adverse, in scopul promovarii intereselor economice ale propriilor tari, in detrimentul Romaniei.
Ofiterii romani de informatii au identificat, anul trecut, mai multe grupuri de interese care au vizat sustragerea de la plata taxelor de vama sau obtinerea ilegala a unor contracte de achizitii.
Potrivit Raportul SRI analizat marti de conducerile Senatului si Camerei Deputatilor si citat de Mediafax, au fost identificate si semnalate organelor abilitate mai multe "actiuni desasurate (pe cai oculte, inclusiv prin acte de coruptie) de catre grupuri de interese din diferite domenii, pentru a-si asigura avantaje competitionale ori beneficii ilegale, de natura sa afecteze functionarea institutiilor administrative si derularea actului de justitie".
Actiunile de influenta au vizat obtinerea prin mijloace ilegale a unor contracte de achizitii, lucrari publice sau privatizare a unor active, obtinerea avizelor si aprobarilor derularii unor activitati generatoare de profituri semnificative.
S-au observat, de asemenea, perturbari in coordonarea si controlul pietii de capital, ceea ce a dus la derularea unor operatiuni finantate cu fonduri de provenienta incerta.
S-au remarcat tentative ilegale de pr