Medicii romani s-au "transformat" in secretare, iar vinovati pentru coruptia din sistemul sanitar sunt "guvernantii romani" care nu ofera salarii decente cadrelor medicale. Cu ocazia participarii la conferinta internationala "Politici si Mecanisme de Business in Sistemul de Sanatate din Europa Centrala si de Sud-Est", Otmar Kloiber, secretar general al Asociatiei Medicale Mondiale, si Human Delon, presedinte al firmei de consultanta Health Diplomats din Elvetia, au realizat o radiografie a sistemului sanitar romanesc. "Rezultatele" radiografiei ar trebui sa puna pe ganduri autoritatile sanitare din Romania, astfel incat, pana la 1 ianuarie 2007, sistemul sanitar sa-si revina macar partial.
Human Delon a atras atentia asupra faptului ca "Romania este ultima din Europa in topul procentelor din PIB alocate Sanatatii. Doar despre Ucraina am putea spune ca se afla sub Romania. Chiar si Bulgaria se situeaza peste Romania la investitiile in Sanatate. Romania trebuie sa aiba in vedere ca intram intr-o noua era: cea a Sanatatii". Acesta a mai spus ca in tarile UE, si nu numai, 35 la suta dintre fondurile alocate Sanatatii se duc pe medicatie, 33 la suta - pe spitale si 15 la suta - pe ingrijirile la domiciliu. In Romania, insa, 25 la suta dintre banii alocati sistemului sanitar se duc pe medicatie si 70 la suta se duc pe spitale.
La randul sau, Otmar Kloiber a reclamat faptul ca sistemul sanitar romanesc este centralizat, iar aceasta "centralizare nu va avea ca efect imbunatatirea calitatii actului medical". In acelasi timp, el a atras atentia asupra faptului ca autoritatile sanitare din tara noastra "nu trebuie sa-i amageasca pe cetateni ca anul viitor vor asigura 150 de euro pe cap de locuitor". Potrivit declaratiilor lui Otmar Kloiber, "in tarile UE sunt alocati, la Sanatate, intre 500 si 700 de euro pe cap de locuitor". In opinia celor doi, la ora actuala, sis