63 de sefi de state si de guverne vor veni, peste citeva zile, la Bucuresti, cu prilejul reuniunii la nivel inalt a Organizatiei Internationale a Francofoniei. Evenimentul incheie practic Anul Francofoniei si constituie cea mai importanta intilnire internationala organizata pina in prezent de Romania. Mai mult decit atit, Romania este prima tara din Europa de Est care gazduieste un asemenea eveniment de amploare. Deschiderea oficiala a Anului Francofoniei in Romania a avut loc la 20 septembrie 2005 si a fost marcata de concertul de gala al Festivalului „George Enescu“. in vederea pregatirii celei de a XI-a editii a sommet-ului Francofoniei, s-a decis infiintarea unui Comisariat General pentru Francofonie, condus de un comisar guvernamental cu rang de secretar de stat in MAE: Cristian Preda.
Actuala editie a sommet-ul Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF) reprezinta prima reuniune la nivel inalt dupa adoptarea noii Carte a Francofoniei si, cu aceeasi ocazie, va fi ales noul secretar general al organizatiei – functie detinuta in prezent de Abdou Diouf. OIF cuprinde 49 de state membre, patru tari asociate si zece tari cu statut de observator.
Citeva date: luni, 25 septembrie, va avea loc Consiliul permanent al Francofoniei, iar a doua zi – Conferinta ministeriala a Francofoniei, care va reuni ministri de externe sau secretari de stat pentru Francofonie. Statuia lui Charles de Gaulle, care va fi amplasata in piata cu acelasi nume din Bucuresti, va fi inaugurata miercuri, 27 septembrie, in prezenta presedintelui Frantei, Jacques Chirac. Monumentul, realizat de Mircea Spataru, este din bronz si il reprezinta pe generalul Charles de Gaulle coborind niste trepte. Ceremonia oficiala de deschidere a Conferintei sefilor de stat si de guvern se va desfasura joi, 28 septembrie, iar lucrarile vor dura pina in ziua urmatoare. Potrivit lui Cristian Pr