Din acest an şcolar, frecventarea orelor nu mai este necesară pentru a te bucura de alocaţia de stat. Indiferent dacă mergi sau nu la ore, dacă chiuleşti sau abandonezi şcoala, statul român te plăteşte. Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a preluat - prin Direcţiile de Muncă – plata alocaţiilor copiilor cu vârste de peste 7 ani, iar Guvernul a hotărât ca această indemnizaţie să fie plătită necondiţionat, chiar şi pentru elevii care nu mai sunt… elevi. „Până acum, alocaţia pentru copiii de peste 7 ani era plătită de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin intermediul carnetelor cec. Plata acestor alocaţii era condiţionată de prezenţa la ore a beneficiarilor. Acest mod de acordare a fost declarat neconstituţional şi s-a hotărât ca de acum înainte să se ridice această restricţie”, a declarat Florin Costin, directorul executiv al Direcţiei de Muncă Solidaritate Socială şi Familie (DMSSF) Braşov.
Cererile se depun la primării
Astfel, alocaţia se acordă tuturor cetăţenilor români, cu vârste între 7 şi 16 ani (18 în cazul persoanelor cu dizabilităţi), indiferent dacă frecventează sau nu cursurile unei şcoli. Toţi tinerii care îndeplinesc aceste condiţii şi doresc să intre în posesia alocaţiei trebuie să depună o cerere scrisă la primăriile de pe raza localităţilor în care locuiesc. „Cererile sunt remise către direcţiile de muncă, iar plata alocaţiilor se face prin cont personal deschis la o bancă, cont de card sau poştă”, a precizat Costin. Până în prezent, la Direcţia de Muncă nu a sosit nici o cerere de acordare a alocaţiei.
Abandonul şcolar
va creşte
În acest moment, valoarea lunară a alocaţiei este de 240.000 de lei. Nu este mare, dar suficientă pentru a ţine pe băncile şcolilor copiii din familiile sărace sau pe tinerii care consideră şcoala un loc care trebuie vizitat măcar de două ori pe an, la încheierea mediilor.