Judetul Timis si municipiul de resedinta se afla in mare pericol in cazul producerii unui cutremur. Aceasta este concluzia trasa de Prefectura, careia Guvernul i-a solicitat o lista a cladirilor care necesita urgente consolidari si care nu ar putea face fata unor eventuale miscari seismice. Pe locul doi in topul pericolelor se situeaza indundatiile.
Nu sunt excluse din scenariile specialistilor in calamitati nici posibile accidente chimice.
Conform unui astfel de scenariu ingrijorator, daca in zona seismica Banloc ar avea acum loc un cutremur, la nivelul judetului s-ar putea inregistra pagube majore. Ultima miscare tectonica s-a produs in Timis la inceputul anilor '90, dar de atunci autoritatile locale nu au fost in stare sa intocmeasca o lista cu cladirile care trebuie de urgenta consolidate.
Banatul ocupa, dupa Vrancea, al doilea loc in topul zonelor cu cel mai mare numar de cutremure. In aceasta regiune au fost descoperite opt falii seismice principale: in vestul Timisoarei, in regiunile Sacalaz - Sanmihaiu Roman, Banloc Ð Liebling - Buzias, Becicherecu Mic - Masloc si Sacosu Mare - Arad.
Nu sunt bani pentru expertizari
Singura statistica a imobilelor istorice, de patrimoniu sau particulare din judet care s-ar afla in pericol de prabusire in cazul producerii unui cutremur de intensitate medie sau mare cuprinde doar opt edificii din Timisoara si alte cateva din localitatile Ciacova si Denta.
"In afara de intocmirea unor tabele, a unui dosarel, nu s-a facut nimic in acest sens", a spus subprefectul Zoltan Marossy.
Cu toate acestea, membrii consiliilor locale din judet se scuza pentru lipsa acestor date prin faptul ca nu au fonduri suficiente pentru expertizare. Abia dupa aplicarea acestei proceduri, cladiril