Sa spui ca in Romania lucrarile de infrastructura se misca intr-un ritm dezastruos nu mai e de mult o noutate. Ca autoritate in domeniu, cand stii cat de greu se misca lucrurile, ar fi firesc sa-ti dozezi in mod chibzuit resursele firave de care dispui. E exact ce nu fac, de ani de zile, guvernantii romani, trecuti si prezenti, care sunt gata sa riste sa fie deconectati de la proiectele - mamut ale coridoarelor europene (lucrari de infrastructura gigantice, rutiere si feroviare, menite sa uneasca extremitatile continentului) de dragul de acum celebrei autostrazi Transilvania si a contractului cu firma si mai celebra Bechtel.
Lucrand cu viteza melcului la proiectul podului Calafat-Vidin - extrem de important pentru proiectul coridoarelor pan-europene, autoritatile romane par sa piarda centurile de legatura continentale, in favoarea Serbiei.
Si vestul tarii, care se vede deja conectat la “magistralele” europene, ar putea avea surpriza sa vada ca, odata cu aderarea, deci “intrarea Romaniei in Europa”, cele mai importante cai de legatura intre estul si vestul continentului trec de fapt prin Serbia. Un comunicat “inocent” Zilele trecute, presa centrala sarba dadea publicitatii un comunicat al uneia dintre cele mai mari agentii de presa sarbe, care, desi privea direct Romania, nu a fost luat in seama de politicienii autohtoni. Comunicatul, care pare tabu in Romania, suna cam asa: “Guvernul Serbiei a luat decizia de a-si angaja propriile fonduri in completarea Sectiunilor Coridorului X care ii traverseaza teritoriul, respectiv Leskocav - granita cu Macedonia si Nis - Dimitrovgrad. Decizia a fost adoptata in sedinta de Guvern, urmata de o declaratie a prim-ministrului Vojislav Kostunica : «A fost luata o decizie de o importanta exceptionala. Dupa o lunga perioada de timp, aceasta este prima investitie strategica, ce implica numai fonduri sarbesti. Va fi cea mai