Cota unica polarizeaza in continuare veniturile romanilor. In ultimii doi ani, am observat ca efectele acestui sistem de impozitare asupra nivelului de trai sunt dintre cele mai nefaste: salariul mediu brut lunar pe economie a crescut, in iunie 2006 fata de iunie 2004, cu numai 3% peste cresterea PIB, in termeni nominali. In plus, aceasta crestere reprezinta de fapt o replica la reducerea contributiilor sociale. De fapt, salariul real in primul semestru al anului 2006 a scazut. Salariatii care au beneficiat de aceasta cota unica reprezinta doar aproximativ 20% din totalul populatiei, fiindca numai 50% din veniturile totale ale gospodariilor provin din salarii si activitati independente.
Statistica ne arata modul in care a fost distribuita "bunastarea" in urma aplicarii cotei unice: 53% dintre salariati (2,5 mil. de oameni) au primit in plus mai putin de 1 euro lunar; 32% au primit 5 euro lunar si numai 3% din salariati (aproximativ 160.000) au primit peste 220 de euro lunar. In aceste conditii, 4 milioane de oameni (85% din total) au primit doar 18% din suma ramasa la dispozitia lor prin introducerea cotei unice, in vreme ce 15% dintre salariati au primit peste 82% din cele 700 de milioane ramase in afara bugetului. De aici si efectul polarizator al introducerii acestei masuri fiscale.
In concluzie, populatia cu venituri mici a castigat putin, iar consumul a crescut pe baza creditelor bancare, in special pentru cei cu salarii mari. In acest timp, majoritatea salariatilor sunt acum obligati sa plateasca mai multi bani din buzunar pentru a acoperi cresterea accizelor si a taxelor indirecte, menita sa compenseze golul de venituri bugetare provocat de introducerea cotei unice. Nivelul de trai al celor mai multi a fost afectat, iar majorarile prognozate in 2007 si 2008 pentru preturile administrative vor adanci discrepantele dintre cei cu venituri mari si