La prima vedere, s-ar putea crede că renumita salată Caesar poartă numele marelui împărat roman. În realitate, nu are nicio legătură cu Iulius Caesar. şi cu niciun alt cezar care a La prima vedere, s-ar putea crede că renumita salată Caesar poartă numele marelui împărat roman. În realitate, nu are nicio legătură cu Iulius Caesar. şi cu niciun alt cezar care a guvernat Roma. Are legătură în schimb cu italianul Caesar Cardini (1896-1956), un faimos patron de restaurant din Tijuana, Mexic. Legenda spune că într-un weekend aglomerat de 4 iulie din 1924, rămas fără prea mari provizii, Cardini a încropit pentru clienţii lui o salată din resturile găsite în bucătărie. Reţeta originală includea salată romaine, usturoi, crutoane, parmezan, ouă, ulei de măsline şi sos Worcestershire. Cel care a avut ideea introducerii fileurilor de anşoa în compoziţia salatei a fost Alex Cardini, care, în 1926, s-a alăturat fratelui său la restaurantul din Tijuana. Etalându-şi măiestria, Caesar Cardini a preparat salata "în direct", la masa clienţilor. "Puneţi totul pe masă", spunea el "şi faceţi din combinarea ingredientelor o ceremonie. Lăsaţi invitaţii să creadă că au în faţă o specialitate a casei, când, de fapt, nu aţi făcut altceva decât să vă jucaţi cu nişte resturi." Iată o filosofie demnă de urmat.
Salată Caesar
Ingrediente: 1 salată romaine, 6 linguri ulei de măsline, 2 ceşti crutoane, 3 căţei de usturoi, 4 fileuri de anşoa, 1 linguriţă sos Worcestershire, 1 linguriţă muştar franţuzesc, 2 linguri suc de lămâie, 1/4 linguriţă piper, 1/2 linguriţă sare, 2 ouă proaspete, la temperatura camerei, 4 linguri parmezan ras.
Mod de preparare: Se curăţă salata, se spală, se zvântă şi se rupe în bucăţi; se ţine 30 de minute la frigider pentru ca frunzele să fie crocante. Cubuleţele de pâine se stropesc cu ulei de măsline,