Tractoarele si alte utilaje agricole existente in Salaj ar putea functiona in scurt timp cu biodiesel, un combustibil obtinut prin prelucrarea uleiului ars de floarea soarelui sau rapita.
Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, a declarat ca exista posibilitatea utilizarii acestui tip de combustibil in Salaj, prin achizitionarea unei instalatii care sa permita transformarea uleiului vegetal in biodiesel, adica motorina ecologica.
Ioan Bujita a adaugat ca importatorul al unor astfel de instalatii este o firma din Cugir, iar pe tema obtinerii motorinei ecologice din uleiuri vegetale au fost si vor mai fi organizate simpozioane. In opinia lui Bujita, ar trebui cultivata o suprafata cat mai mare cu rapita, o planta din care se obtine un ulei care poate fi prelucrat si transformat in combustibil ecologic.
Singura problema se refera la faptul ca rapita nu poate fi cultivata pe un teren decat o data la patru ani, conform normelor tehnice in domeniu.
Bujita a adaugat ca rapita ar trebui cultivata si pentru faptul ca statul acorda subventii la aceasta cultura si pe deasupra productia ar urma sa poata fi furnizata firmelor care produc biodiesel, un combustibil care, potrivit specialistilor, ar putea fi mai ieftin cu 20-30 la suta decat motorina obisnuita.
Combustibilul ecologic poate fi obtinut inclusiv prin prelucrarea uleiului de floarea soarelui ars, adica a uleiului rezultat in urma prepararii alimentelor. Tractoarele si alte utilaje agricole existente in Salaj ar putea functiona in scurt timp cu biodiesel, un combustibil obtinut prin prelucrarea uleiului ars de floarea soarelui sau rapita.
Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, a declarat ca exista posibilitatea utilizarii acestui tip de combustibil in