Procesul de aderare a României la Uniunea Europeană impune condiţii mai bune de viaţă „uscăturilor” prezente în orice societate. Armonizarea legislaţiei interne cu cea a UE va conferi cel puţin teoretic condiţii mai bune de viaţă puşcăriaşilor. Conform noii legi privind executarea pedepselor, care va intra în vigoare din noiembrie, puşcăriile trebuie să asigure un minim de confort deţinuţilor. „Din 2007, conform noii legislaţii, fiecare deţinut trebuie să aibă pat propriu, 4 metri pătraţi de spaţiu şi un volum de 8 metri cubi de aer. Acum există 40 de deţinuţi într-o cameră cu 30 de paturi şi 65 de metri pătraţi”, a declarat Marian Dumitrache, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Codlea. Dumitrache a precizat că penitenciarul pe care îl conduce a fost proiectat să cazeze 600 de deţinuţi, însă în acest moment aici sunt închise peste 1.000 de persoane. „Indicele de ocupare este de 159%”, a spus directorul de la Penitenciarul Codlea. În medie, un deţinut are acum 1,6 – 2 metri pătraţi spaţiu personal. Dacă într-o cameră mare intră 40 de inşi în 30 de paturi, în camerele mici intră 9 deţinuţi în 6 paturi.
„Ne aşteptăm să ne dea în judecată”
Ministerul Administraţiei şi Internelor impune noua legislaţie, însă transpunerea ei în realitate cade pe umerii conducerii puşcăriilor. Conform legii, deţinuţii trebuie să beneficieze de pat propriu, grup sanitar în cameră, precum şi alte condiţii bune de trai. Astfel că directorul Penitenciarului de la Codlea a luat în calcul realizarea reparaţiilor capitale. Socoteala a dus la o sumă aproximativă de 27 de miliarde de lei.
Problema cea mai mare rămâne a capacităţii de cazare. „Asigurarea condiţiilor de executare a pedepsei impuse de Uniunea Europeană va duce la scăderea capacităţii de cazare. Pentru a ne conforma, ne-am gândit să cazăm cam 6 persoane într-o celulă. Avem în plan un studiu de fezab