Scaderea indicelui preturilor de consum in august, in premiera dupa 1990, ascunde un fapt mai important decat dezinflatia in sine.
Ieftinirea legumelor si fructelor este semnalul ca incepe cea mai dureroasa reforma din Romania - reforma in agricultura. Conform Institutului de Statistica, legumele s-au ieftinit in august cu 5%, iar fructele cu 15%. Pentru cultivatorii de legume, este un soc.
Daca a mai miscat ceva in ultimii ani in satele si comunele romanesti in afara de banii din strainatate, acestea au fost afacerile cu legume. Sute de mii de muncitori din fabricile inchise dupa 1990 s-au mutat in sate si au facut ce au stiut: au cultivat legume in sere si solarii.
Inca inainte de Revolutie acesta era al doilea job al muncitorilor din marile orase care locuiau la sat, al navetistilor. Dar mijloacele tehnice de atunci - posibilitatea redusa de a iriga - si dificultatile de comercializare - mercurialele din piete, interdictia de vinde in alte orase - impiedicau afacerile de amploare.
Dupa 1990, cine n-a plecat in strainatate a sadit legume - mai ales in sudul si estul tarii, unde investitiile straine de anvergura lipsesc. Acum, odata cu scaderea dobanzilor la credite si foamea bancilor de noi clienti, legumicultorii nostri au inceput sa se imprumute.
Nimic rau in asta: oamenii s-au repezit sa ia bani de la banca sa investeasca unde au know-how: in productia de ardei, rosii, vinete, castraveti, pepeni. Si asa am ajuns la o criza de supraproductie.
In 2005, preturile au fost corectate de inundatii. Desi in cifrele statisticii productia agricola a scazut drastic anul trecut, cultivatorii de legume care au scapat de puhoaie au avut unul din cei mai buni ani de dupa 1990.
Peste supraproductie vine acum scaderea frecventarii pietelor, ca urmare a cresterii vanzarilor in super-hiper-mega marketuri.
Si asta nu-i decat i