Eugen Ionescu s-a născut în 1909 în România, şi-a petrecut copilăria în Franţa, a stat apoi din nou în România în anii formaţiei sale şi ai primelor manifestări literare, iar în 1942 s-a stabilit în Franţa, unde a ajuns un dramaturg celebru şi a locuit până la moarte (1994). Matei Călinescu s-a născut în 1934 în România, a studiat aici şi a început să publice critică literară, apoi, în 1973, a ajuns în Satele Unite, unde a făcut o strălucită carieră universitară, pentru ca abia după 1989 să mai revină în ţara de origine.
Între biografiile celor doi scriitori există, după cum se vede, unele similitudini. Amândoi s-au format şi şi-au publicat primele texte în România, amândoi s-au afirmat deplin în Occident, scriind în limba ţării adoptive. Aceste premise explică spiritul comprehensiv cu care tratează Matei Călinescu viaţa şi opera lui Eugen Ionescu, în monografia Eugčne Ionesco: teme identitare şi existenţiale. Cartea nu a fost scrisă dintr-odată. A existat întâi o variantă (cu un mai redus număr de pagini) concepută pentru colecţia "Les Roumains de Paris" şi tradusă în franceză de Simona Modreanu, axată aproape exclusiv pe problema conştiinţei identităţii culturale a lui Eugen Ionescu (după cum indică de altfel şi titlul: Recherches identitaires). Autorul i-a adăugat apoi unele capitole (aducând în raza atenţiei sale şi piese de teatru ilustrative pentru obsesiile existenţiale ale dramaturgului), a completat capitolele deja scrise, a dezvoltat anexele cu caracter informativ şi a ajuns astfel la forma de acum a monografiei. Este o monografie cu caracter de dossier impecabil alcătuită. Ea are ceva din seriozitatea, profesionalismul şi eleganţa filmelor documentare realizate de BBC.
Matei Călinescu analizează, din diverse unghiuri, toate piesele de teatru ale lui Eugen Ionescu, acordând spaţii largi celor care au intrat în conştiinţa întregii l