Cazul ofiterilor SRI retinuti de procurorii anticoruptie miercuri noaptea s-a lasat ieri cu o rapida trecere in rezerva a generalului-maior Ovidiu Soare. Inainte sa plece in Germania, presedintele tarii, Traian Basescu, a semnat decretul prin care ofiterul, proaspat incatusat pentru spaga, sa fie scos din structura SRI, chiar inainte ca judecatorul sa-si spuna cuvantul cu privire la arestarea sau eliberarea sa.
LA INSTANTA. Generalul Soare si "colegul" sau de caz colonelul (r) Gheorghe Dumitrache au fost prezentanti ieri in fata unui complet de la instanta suprema, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile. Impreuna cu ei, DNA a adus si cele 11 volume ale dosarului, in care se afla extrem de multe documente secrete, ne-au declarat surse judiciare. Dupa trei ore de dezbateri aprinse, avocatii ofiterilor au recuzat procurorul de sedinta, dar cererea lor nu a influentat, pana la urma, verdictul final. Instanta a dispus arestarea celor doi inculpati, pentru 29 de zile, pana sa expire ordonanta de retinere.
ACUZATIILE. Procurorii DNA l-au acuzat pe generalul Soare ca in perioada 2000-2004 ar fi cerut bani, bunuri si servicii in valoare totala de 700 de milioane de lei de la mai multi subalterni, pentru a-i proteja si a-i promova pe linie profesionala.
Potrivit anchetatorilor, infractiunile retinute sunt: luare de mita, fals, complicitate la delapidare si tentativa de instigare la inselaciune. Colonelul Dumitrache, trecut in rezerva din cadrul SRI Prahova acum sase luni (r), este acuzat ca in perioada 1995-2002 si-ar fi traficat functia pe langa reprezentanti ai unor institutii si firme din judetul Prahova, in schimbul primirii unor foloase in valoare de aproximativ trei miliarde de lei.
Filarea celor doi ofiteri are la baza mai vechiul dosar de coruptie care i-a vizat pe fostul sef SRI Prahova colonelul (r) Corneliu Paltanea si pe adju