Prof. univ. dr. Vlad Nistor este decanul Facultatii de Istorie din Universitatea Bucuresti si, de anul trecut, e directorul Institutului Diplomatic Roman, institutie infiintata in aceeasi perioada si care, deja, s-a impus cu succes pe plan extern, aducand "o infuzie de sange proaspat" in peisajul diplomatic romanesc.
- Conduceti Institutul Diplomatic Roman din anul 2005, an in care acesta a si luat fiinta, de fapt. Pe scurt: cum a aparut IDR?
- In mod formal, el este rezultatul jonctionarii a doua institutii preexistente: Academia Diplomatica din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Institutul Roman de Studii Internationale "Nicolae Titulescu" (IRSI), care functiona tot sub egida MAE. IRSI a fost creat la inceputul anilor '90, iar Academia Diplomatica fiind o institutie de training, de formare a diplomatilor, a luat fiinta la inceputul anilor 2000, ca rezultat al unor tentative anterioare din vremea ministeriatului lui Andrei Plesu. Romania, spre deosebire de multe alte tari din zona, are traditie in formarea diplomatilor. In anii '60 existau cursuri postuniversitare organizate de ministerul comunist al Afacerilor Externe, in colaborare cu Facultatea de drept a Universitatii din Bucuresti, perioada in care unii dintre vecinii nostri nu aveau inca asa ceva. De exemplu, cazul colegilor bulgari care, la inceputul anilor '90, inca isi mai formau diplomatii la Moscova, Kiev si Petersburg.
- Care sunt directiile pe care isi desfasoara activitatea Institutul Diplomatic Roman?
- Ele sunt in mod prioritar patru. 1) Formarea si perfectionarea diplomatilor, prin organizarea unor cursuri de training pentru personalul integrat prin concurs national in Ministerul Afacerilor Externe. IDR functioneaza de un an, dar primele cursuri au inceput abia la inceputul lunii mai 2006, cand s-au definitivat concursurile de admitere. In afara acestora, organiz