Firmele de telecomunicatii vor fi obligate, cel mai tarziu pana la finele anului 2007, sa retina datele privind traficul de comunicatii pe un termen de cel putin sase luni, a declarat Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. "Conform unei directive europene, pentru fiecare apel telefonic se vor retine de catre operator informatiile referitoare la initiator si locatia acestuia, destinatar si durata convorbirii, dar nu si continutul acesteia. Toate aceste masuri vin in sprijinul actiunilor de prevenire a actelor de terorism sau de alta natura", a precizat Nagy. Directiva Uniunii Europene (UE) a aparut ca o necesitate in urma atentatelor teroriste din Londra. "Sub incidenta acestei directive va intra orice forma de comunicatii electronice, de la SMS-uri la telefonie pe suport Internet", a mentionat ministrul. Directiva europeana va intra in vigoare la 15 martie 2007 si fiecare stat membru UE o va transpune in legislatia nationala printr-un act normativ special. "Legea va stabili termenul de punere in aplicare a prevederilor directivei pentru fiecare tip de operator in parte. Probabil ca in cazul operatorilor de telefonie mobila termenul va fi de sase luni si de doi ani la furnizorii de servicii de Internet", a afirmat Nagy.
Licitatie pentru noi licente de comunicatii in banda larga
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei intentioneaza sa scoata la licitatie, cel mai probabil in 2007, una sau mai multe licente nationale de utilizare a benzii de frecvente 410-415 MHz si 420-425 MHz, pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile in banda larga, a declarat Adrian Ionescu, director in MCTI.
"Unul din obiectivele Ministerului Comunicatiilor este incurajarea utilizarii de noi tehnologii in vederea furnizarii de servicii de comunicatii electronice. Prin schimbarea statutului acestor benzi de frecventa, c