Acum aproximativ 100 de milioane de ani, Noua Zeelanda se desprindea de masivul continent Gondwanaland din Pacific. Dupa alte milioane de ani, zeci de mii de specii de pasari si plante au aparut, vulcani au erupt, iar revista Time a scris despre aceasta tara ca este "un depozit de modele zoologice rare".
Noua Zeelanda trebuie sa fi fost o zona tare zgomotoasa inainte sa fie populata. Flora luxurianta sustinea o varietate de pasari incredibila. Unele dintre ele "au uitat" sa-si foloseasca aripile pentru ca nu existau pradatori care sa le faca vreun rau. Astfel ca multe dintre pasarile Noii Zeelande sunt exclusiv pamantene - papagalul kakapo, pasarea kiwi, takahe si cea mai mare pasare din lume, moa.
Odata cu aparitia populatiei Maori si a europenilor vanatori, moa si huia au disparut, iar celelalte specii au inceput sa fie protejate prin lege. Simbolul national al Noii Zeelande este kiwi, o pasare nocturna care acum traieste doar in "kiwi houses", la gradina zoologica sau in rezervatii naturale si care, desi poate parea simpatica, devine feroce atunci cand ii este invadat teritoriul. Moa este singura pasare din lume care nu are aripi deloc. Moa gigant, una dintre cele 11 specii de moa cunoscute, este totodata si cea mai inalta din lume - poate ajunge pana la 3 metri inaltime. Jucausa kea este cea mai inteligenta pasare din lume. De multe ori este extrem de interesata sa atace o masina pentru a-i fura stergatoarele. Tuatara este "fosila vie", unica relicva din trecut si singura reptila cu cioc ramasa in lume. Toate celelate specii inrudite cu tuatara au disparut in urma cu 65 de milioane de ani. Tuatara traieste pana la 100 de ani si poate fi gasita in rezervatiile naturale ale Noii Zeelande din Stephens Island, Marlborough Sounds. Reptila creste doar 24 de centimetri inaltime si nu prezinta niciun fel de pericol pentru oameni. Si viata marina este la fel