45 de ziaristi ucisi, 137 arestati si 58 de jurnalisti online inchisi! Acesta este bilantul anului 2006, pe care organizatia "Reporteri fara frontiere" il face public prin obisnuitul sau barometru "negru". De la an la an, lista se mareste in medie cam cu 20 de persoane numai la cei disparuti. Astfel, daca in 2002 erau inregistrati 25 de jurnalisti morti in toata lumea in exercitiul profesiei lor, in 2003 se inregistreaza 40, in 2004 - 53, iar in 2005 - 63. Bilant trist si ingrijorator.
In amintirea jurnalistilor cazuti la datorie, "Reporters sans fronti?res" anunta la inceputul anului ca intentioneaza sa ridice la Bayeux, in Normandia, un monument care sa se numeasca "Memorialul reporterilor". Organizatia facea apel atunci ca fiecare om sa anunte la sediul RSF din Franta daca are stire de jurnalisti cazuti in timp ce-si exercitau profesia dupa 1944, urmand sa remita numele victimei, institutia media pentru care lucra, data si locul decesului. In urma verificarilor, numele jurnalistului urma sa fie trecut intr-o lista finala care sa fie gravata ca atare pe marmura de la Bayeux. Comunicatul a fost tradus in cateva zeci de limbi si adresat redactiilor, asociatiilor profesionale, sindicatelor si organizatiilor neguvernamentale din intreaga lume. RSF multumea anticipat pentru "mediatizarea intensa" si pentru transmiterea comunicatului in randul cole-gilor si prietenilor.
La vremea lui, comunicatul a aparut si in Romania! De mediatizare intensa nu am insa stire si nici nu am aflat daca numele vreunui ziarist roman disparut va fi acolo. Pe site-ul Asociatiei pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare (www.exprimare.ro), undeva in josul paginii apare insa intr-o caseta neagra urmatorul anunt: "Remember 2006: Florin Dochita, 26, Monitorul de Suceava; Mona Cusmulescu, 27, SRR; 2005: Adriana Istodor, 29, EVZ, Gabi Dobre, 33, TVR; 2004: Elena Popesc