- Diverse - nr. 187 / 22 Septembrie, 2006 - Cum se face ca, de cand sunteti director executiv al Serviciului Public - Politia Comunitara din cadrul Primariei Targu-Mures, ati progresat pe taram stiintific. Recent ati luat doctoratul in doctrina militara, succes pentru care meritati toate felicitarile.
- Va multumesc. Este vorba desigur de o preocupare mai veche de-a mea pe care acum am reusit sa o finalizez. Nu trebuie uitat ca pana nu demult am fost comandantul Brigazii 6 Tancuri, o functie de foarte mare raspundere, indeosebi in noul context al integrarii noastre euroatlantice, care impune o continua perfectionare profesionala, asimilarea in doctrina si practica militara a noi concepte moderne, specifice actualei evolutii a societatii.
- Unde ati sustinut lucrarea si care a fost tema ei?
- Am luat doctoratul la Universitatea Nationala de Aparare, Carol I, Bucuresti (fosta Academie Militara), cu tema "Securitatea nationala si relatiile civil-militare". Pe scurt, este vorba de controlul societatii asupra mediului militar, cu accent pe nevoia de transparenta in armata.
- Deschiderea spre civilie a fost materializata si pe plan practic. Iata-va acum la conducerea unei structuri care imbina elemente civil-militare.
- Politia Comunitara este intr-adevar o structura de acest gen, demilitarizata. Ea dispune de armament si munitie, a caror utilizare este supusa restrictionarii, lucrand intr-un mediu civil. Ne conducem dupa codul de conduita al politistilor care si ei au fost demilitarizati.
- In armata, stim, ordinele se executa, nu se discuta. Aici, pe la dumneavoastra, cum e?
- La noi nu se dau ordine, ci dispozitii, care si ele au acelasi regim. Toti politistii comunitari, ca functionari publici, au depus un juramant, in care se stipuleaza obligatia de a-si indeplini intocmai atributiile date prin dispozitii.
- Exi