Am ajuns ca romanii, sa iesim in strada, se plang in aceste zile tensionate manifestantii din capitala vecinilor de la apus. Judecata ar putea functiona insa si invers. Daca pana acum ne doream, economic vorbind, sa ajungem ca Ungaria, in ultimele zile perspectiva s-a schimbat.
Si totul a pornit de la o minciuna, chiar mai multe. Premierul maghiar Ferenc Gyurcsany a recunoscut recent ca a mintit in legatura cu situatia reala a economiei.
Evenimentele din Budapesta pot fi un exemplu si pentru Romania. La ce foloseste faptul ca autoritatile ne prezinta o inflatie in continua scadere daca pe propia piele simtim o inrautatire sau, in cel mai bun caz, o stagnare, a nivelului de trai.
Cat de semnificativa este oare o rata de crestere a preturilor de 0,1% de la o luna la alta, in conditiile in care cifra este mai ales rezultatul scaderii preturilor la portocale sau banane. Pretul oualor a crescut, la fel pretul painii. Si atunci la ce bun o inflatie raportata scazuta sau chiar negativa?
Autoritatile au avut grija sa introduca in cosul de calcul al inflatiei doar ceea ce trebuie pentru a obtine cifre convenabile. Chiar si asa, ani la randul am avut o crestere a preturilor cu doua cifre. In aceeasi ordine de idei, trebuie sa amintesc faptul ca zona rurala nu este luata in calcul, avand in vedere ca nu putem vorbi despre o piata de consum la sate.
Si totusi, in calculul indicelui de crestere a preturilor se adauga la inflatia urbana cea rurala si se imparte la doi. Cum la sate, spuneam, nu avem de-a face cu o crestere a preturilor, rata inflatiei servita de autoritati este practic injumatatita. Lipsesc si preturile locuintelor, aflate inca in crestere.
Pe de alta parte, Romania a inregistrat o crestere economica mult peste asteptari.
Se mira guvernul, se mira analistii, se mira chiar si unele agentii internationale de rating. Defalcat