aşa-numitele "credite fără frontieră".Este cunoscut faptul că românii plecaţi la muncă în străinătate îşi folosesc banii în special pentru construirea sau amenjarea locuinţelor. Însă aşa-numitele "credite fără frontieră".
Este cunoscut faptul că românii plecaţi la muncă în străinătate îşi folosesc banii în special pentru construirea sau amenjarea locuinţelor. Însă nu întotdeauna sunt suficiente veniturile lor obţinute peste graniţă pentru astfel de investiţii. Cum instituţiile bancare din străinătate nu finanţează proiectele imobiliare din România, în special din cauza riscului şi imposibilităţii stabilirii unei garanţii pe imobilul de aici, singura soluţie rămâne obţinerea finanţării de la o bancă din România. "Românii, deşi stabiliţi în străinătate, sunt totuşi foarte legaţi de ţară, mulţi doresc să achiziţioneze sau să construiască o casă în România. Nici obţinerea unui credit de nevoi personale în străinătate nu reprezintă o alternativă, sumele astfel obţinute fiind prea mici pentru o achiziţie imobiliară în România", ne-a declarat Rozaura Stănescu, şeful Departamentului Strategie şi Marketing din BRD - Groupe Societe Generale.
Băncile au studiat acest fenomen şi au găsit oportunitatea unei afaceri profitabile, prin lansarea de noi oferte de credite imobiliare din ce în ce mai avantajoase pentru aceşti potenţiali clienţi, bazându-se şi pe faptul că sumele trimise de români în ţară au crescut substanţial de la an la an. La 4,3 miliarde de euro în 2005, faţă de 1,92 miliarde în 2003 sau 2,93 miliarde în 2004.
Având venituri mai mari, conaţionalii noştri pot obţine şi împrumuturi mai consistente, ceea ce nu este doar în avantajul lor, ci şi al băncilor.
De altfel, instituţiile bancare care oferă astfel de servicii raportează deja o creştere peste aşteptări a cererii, iar previziunile optimiste în ceea ce priveşte acest segment sunt aliment