La numai 24 de ani, dramaturgul Stefan Peca a reusit sa atraga atentia scenei internationale catre Romania. Alaturi de tinerii cineasti romani, ale caror distinctii primite in cadrul festivalurilor internationale arata ca filmul romanesc si-a gasit locul meritat in ierarhia valorilor, Peca demonstreaza ca teatrul nu inseamna doar institutii somptuoase, ci studiu, pasiune, recunoastere si nu de putine ori rasplata. Spectatorii lui il vad murind in piesele pe care le scrie, il aplauda pentru ca este si personaj, insa scriitura ii asigura lui Peca "controlul" asupra propriei cariere.
Piesa "The Sunshine Play", o productie a Teatrului LUNI de la Green Hours, a primit premiul pentru cel mai bun spectacol la categoria Relationship Drama, distinctie acordata anul trecut de Fringe Report, in cadrul Festivalului de la Dublin, pentru care dramaturgul a scris special aceasta piesa. Pentru Peca, premiul e cu atat mai important cu cat a fost obtinut la categoria "relationship drama", o specialitate a teatrului din spatiul anglo-saxon.
De aceasta data, "The Sunshine Play" a fost selectata in cadrul Festivalului "Actori in cautarea autorilor", care se desfasoara la Roma, in perioada 20-25 septembrie, precizeaza Institutul Cultural Roman (ICR).
"Actori in cautarea autorilor", lansat in 1985 de actorul si regizorul Ennio Coltorti, prezinta in fiecare an piese inedite ale unor autori tineri din Italia si, incepand din 2003, din restul Europei.
Piesa "The Sunshine Play" a fost selectata din peste 100 de texte, Stefan Peca fiind reprezentat la festival alaturi de trei autori italieni si doi dramaturgi din afara Italiei.
Prezenta dramaturgului roman la Roma este sprijinita de Accademia di Romania, Institutul Cultural Roman si Ministerul Afacerilor Externe.
In 2001, debutul lui Stefan Peca in dramaturgie a fost premiat, in 2002, tanarul dramaturg a fost