La 15 septembrie 2007, in Romania va intra in vigoare o lege prin care absolut toate apelurile telefonice, ba chiar si mesajele SMS vor fi inregistrate intr-o baza de date. Pe baza de mandat, autoritatile vor sti cine ne-a sunat, pe cine am sunat, de unde am sunat si cat am vorbit.
Potrivit unei directive europene, toate statele membre ale Uniunii Europene vor trebui sa inregistreze si sa stocheze timp de cel putin sase luni informatii legate de absolut toate convorbirile telefonice, indiferent daca e vorba despre telefonia fixa, telefonia mobila sau chiar apeluri VoIP (prin internet). Asta ar fi vestea proasa. Vestea buna este ca nu va fi inregistrata si discutia, doar informatiile legate de apel.
CONTRA TERORISMULUI. "Pentru fiecare apel telefonic se va retine de catre operator informatiile referitoare la initiator si locatia acestuia, destinatar si durata convorbirii, dar nu si continutul acesteia. Toate aceste masuri vin in sprijinul actiunilor de prevenire a actelor de terorism sau de alta natura", a declarat ieri ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy.
Potrivit ministrului, directiva va fi implementata la noi cel mai tarziu pana la finele anului 2007. Desi discutiile pe tema stocarii datelor legate de comunicatiile electronice au fost demarate cu cativa ani in urma, noile reglementari UE au aparut ca o reactie a autoritatilor europene la atentatele teroriste din Londra.
TERMENE. "Sub incidenta acestei directive va intra orice forma de comunicatii electronice, de la SMS-uri la telefonie pe suport internet", a explicat Nagy. Directiva europeana va intra in vigoare la 15 martie 2007 si fiecare stat membru UE o va transpune in legislatia nationala printr-un act normativ special. "Legea va stabili termenul de punere in aplicare a prevederilor directivei pentru fiecare tip de operator in parte. Probabil ca in cazul operatorilor de telefonie mobi