Reinhard Platzer vede un decalaj de 20-30 de ani fata de UE.
Reinhard Platzer, seful cel mare al bancii Dexia Kommunalkredit, institutie specializata in finantarea proiectelor de infrastructura, a venit zilele trecute in Romania, la un an dupa deschiderea filialei locale a bancii.
Dupa ceea ce a vazut pe drumul dintre aeroport si centrul orasului, prima impresie este ca Romania mai are 20-30 de ani pana sa recupereze decalajele fata de statele membre UE sau 5-10 ani pentru a prinde din urma statele vecine.
Veniti frecvent in Romania?
In ultimii trei ani am mai fost de trei ori. Acum este a patra oara.
S-a schimbat ceva in acesti ani, macar la nivelul infrastructurii?
Mai este mult de facut. De exemplu, aeroportul Baneasa pe care am aterizat este mic. Acolo ar trebui facute investitii. Si mai ales la nivelul drumurilor. Desi, in orasele mari au aparut niste „oaze”, unde se vad progresele si investitiile. Dar daca iei tara in ansamblu, iti dai seama ca e nevoie de 20-30 de ani pentru a ajunge la nivelul UE.
Ati calatorit si in tarile vecine Romaniei? Cum e acolo?
Am fost in Polonia saptamana trecuta. Am strabatut tara cu masina. Totul, peste tot se reconstruiesteÉ Drumul pe care am fost era inchis pe jumatate, restul era in lucrari. Casele se renovau. Se poate vedea cu ochiul liber ca banii europeni care au intrat in tara pot schimba multe. Polonia e membru UE de doar doi ani. Si acolo schimbarile vor dura, dar Romania e si mai in urma.
Cat de in urma?
Cred ca are nevoie de 5-10 ani pentru a ajunge la nivelul tarilor vecine.
Care sunt riscurile si provocarile care ne asteapta la nivelul capacitatii de absorbtie a fondurilor?
Principala provocare este sa ajungi sa ai suficient know-how pentru a alege proiecte solide. Acest tip de cunostinte nu a existat inainte deoarece in timpul comunismului nu era necesar