Specialistii Ministerului Sanatatii Publice (MSP) lucreaza la elaborarea unei strategii, pe perioada 2007-2009, care vizeaza descentralizarea in sistemul de sanatate. Aceasta va fi supusa consultarii cu structurile asociative ale autoritatilor administratiei publice locale si va fi aprobata, dupa ce va fi prezentata Executivului, prin hotarare de guvern.
Pe termen scurt, strategia de descentralizare prevede, printre altele, reorganizarea si restructurarea unitatilor aflate in subordinea, coordonarea si sub autoritatea MSP, transferul unor competente ale MSP la autoritatile locale - medicina scolara, asistentii comunitari si mediatorii rromi - si identificarea judetelor-pilot unde autoritatile locale vor prelua administrarea spitalelor.
Demararea procesului de infiintare a spitalelor regionale de urgenta si de realizare a sistemului integrat de urgenta si infiintarea de structuri regionale in sistemul sanitar - Agentia Regionala de Programe si Sanatate Publica, Institut Regional de Sanatate Publica, Institut Regional de Medicina Legala, Inspectorat Sanitar de Stat Regional - fac parte din strategia de descentralizare pe termen mediu.
Delegarea competentelor de la autoritatile de sanatate publica la comunitatile locale, dupa evaluarea functionarii descentralizarii in judetele-pilot, se va desfasura in perioada 2008-2009.
In opinia ministrului Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, ''descentralizarea din Sanatate nu va putea fi realizata ca si in celelalte domenii, acest sector fiind complex si specific. Trebuie sa se tina cont de foarte multi factori, pentru ca sistemul se adreseaza tuturor oamenilor si se refera la sanatatea acestora''.
Specialistii Ministerului Sanatatii Publice (MSP) lucreaza la elaborarea unei strategii, pe perioada 2007-2009, care vizeaza descentralizarea in sistemul de sanatate. Aceasta va fi supusa consultarii cu stru