Război pentru chioşcurile din instituţiile bucureştene de învăţământ public şi licee, care îi aprovizionează cu biscuiţi, sucuri şi sandviciuri pe elevii din sectorul 1. În aşteptarea desemnării câştigătorului, ofertanţii acuză Direcţia de Administrare pentru Învăţământul Preuniversitar (DAIP), din cadrul Primăriei Sectorului 1, de lipsă de transparenţă în organizarea licitaţiei. Totul a pornit de la schimbarea, începând din acest an, a modalităţii de atribuire a spaţiilor: de la licitaţia cu strigare s-a trecut la cea cu plic închis, care pune la îndoială onestitatea concursului.
Unul dintre motivele invocate de comercianţi este interzicerea participării lor în sala în care se desigilează plicurile, precum şi refuzul DAIP de a face publică suma câştigătoare. "Cine îmi garantează că nu s-au deschis plicurile înainte?", spune un participant la licitaţie, care a refuzat să-şi decline identitatea, temându-se că ar intra în conflict cu DAIP.
Direcţia de Învăţământ, pregătită de scandal
Convinşi că vor exista suspiciuni, reprezentanţii DAIP se aşteaptă deja la contestaţii. "Sunt sigur că toţi vor depune contestaţii, însă aceeaşi comisie care a făcut licitaţia va rezolva toate nemulţumirile", precizează şeful Departamentului juridic din cadrul DAIP Sector 1, Mihai Cucu. Pe de altă parte, directorul adjunct al direcţiei, Alexandru Moise, îşi contrazice colegul, spunând că analizarea contestaţiilor va fi făcută de către o comisie separată.
Amândoi afirmă însă că motivele pentru care s-a renunţat la licitaţia cu strigare sunt legate de iscarea unor conflicte între agenţii economici, care plusau până se ajungea la "o sumă de peste 1.000 de euro pentru un spaţiu care aduce un profit de doar 200 de euro/lună". Astfel, DAIP-ul nu mai închiria spaţiul şi şcoala rămânea fără chioşc. "Nu lăsăm pe nimeni la deschiderea plicurilor şi nici nu facem pub