Magistratii Tribunalului Bucuresti au dispus ieri dimineata obligarea celor 17 vamesi de la Biroul Vamal Otopeni de a nu parasi tara. Instanta a respins propunerea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva pentru 29 de zile a lucratorilor vamali, hotarand inlocuirea masurii cu una mai usoara. Decizia instantei a fost atacata cu recurs de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Procesul a durat aproape 10 ore, timp in care au fost ascultate toate partile, inclusiv fiecare vames acuzat de coruptie. In timpul audierilor, uneia dintre inculpate i s-a facut rau, fiind transportata cu ambulanta la un spital din Capitala, pentru evaluarea starii de sanatate. Potrivit Mediafax, inculpata a fost adusa din nou la Tribunalul Bucuresti dupa o ora de la incident. Aparatorii vamesilor au invocat mai multe vicii de procedura, printre care si faptul ca vamesii nu au fost audiati de procurori.
O alta problema ridicata de avocati se refera la faptul ca anchetatorii au lasat sa continue infractiunea, pentru prelevarea de probe. Potrivit art. 68, alineatul 2 din Codul de procedura penala, "este oprit a determina o persoana sa savarseasca sau sa continue savarsirea unei fapte, in scopul obtinerii unei probe".
Procurorii anticoruptie au dispus joi retinerea celor 17 lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Otopeni, pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie. Astfel, Ion Istvan, Viorel Dinescu, Georgeta Tomescu, Georgeta Luca au fost retinuti pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si primire de foloase necuvenite, ambele in forma continuata, ceilalti 13, Dan Grecu, Marian Tudorache, Cristian Valentin Iliesi (sef de tura), Mircea Mocanu, Maricica Ghetu, Gelu Ilie, Gabriel Iancu, Mariana Tigau, Niculina Tataru, Lucian Zgorcea, Liliana Carmen Covrescu, Marian Micu, Tudora Padurean, fiind acuzati doar de luare de mita, in forma continuata. @