Mai putin de 10% dintre romanii care sufera de boala Alzheimer beneficiaza de tratament, sustine dr. Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer (SRA).
Pfizer Romania si SRA vor derula, in urmatoarele 6 luni, campania ''Sa nu-i uitam pe cei ce uita!''. Planul de informare si educare cuprinde o campanie media, tiparirea si distribuirea de materiale informative si o linie telefonica gratuita de tip Tel Verde - 0800.88.44.22. Totodata, SRA va organiza ''Caravana Memoriei'' in Bucuresti, Constanta, Iasi, Cluj, Targu Mures si Craiova.
Referitor la aceasta campanie, dr. Catalina Tudose spune ca ''este momentul sa schimbam mentalitatile conform carora simptomele acestei maladii sunt normale odata cu inaintarea in varsta. Dorim sensibilizarea autoritatilor in vederea initierii unor programe care sa sustina bolnavii de Alzheimer si familiile acestora. Urmarim infiintarea de Cabinete ale Memoriei in cat mai multe judete si, in acest demers, solicitam parteneriatul autoritatilor locale si centrale. In Romania, estimam ca numarul total al celor care sufera de aceasta boala este in jurul cifrei de 150.000, iar dintre acestia mai putin de 10% beneficiaza de tratament''.
Boala Alzheimer (BA) este o boala progresiva, incurabila, care distruge treptat celulele neuronale, iar pacientii afectati incep sa aiba probleme de memorie, tulburari comportamentale, precum si pierderea capacitatii de a indeplini activitatile zilnice. Pe langa tratamentul medicamentos, persoanele care sufera de dementa au nevoie de servicii de ingrijire comunitara, in centre de zi cu zi sau de ingrijire la domiciliu.
Se estimeaza ca una din zece persoane de peste 65 de ani si aproape jumatate din cei peste 85 de ani au aceasta boala. Pe plan mondial, intre 15 si 25 de milioane de varstnici sunt afectati de dementa - BA, reprezentand cea mai intalnita forma a acesteia.
I