Unitatile de transfuzie sanguina din spitale vor fi amplasate numai in cadrul sectiilor ATI. Potrivit proiectului de ordin pentru aprobarea Normelor privind activitatea unitatilor de transfuzie sanguina din spitale si administrarea terapeutica a sangelui si componentelor sanguine, aceste unitati de transfuzie vor stoca sangele si componentele sanguine umane destinate livrarii si utilizarii terapeutice exclusiv in serviciile spitalului unde isi desfasoara activitatea. Totodata, acestea vor efectua testele imunohematologice obligatorii pentru actul transfuzional.
Intr-un spital se organizeaza o singura unitate de transfuzie sanguina. In mod exceptional, cu avizul Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana, se pot organiza mai multe unitati de transfuzie sanguina, numai in cadrul spitalelor mari, cu sectii dispersate in mai multe locatii din oras sau amplasate la distante mari una de alta in cadrul aceluiasi spital, sau care au subordonare diferita, fiind amplasate in aceeasi incinta.
Fiecare unitate de transfuzie sanguina din spital va avea spatiu de stocare sange si produse de sange, probe de la pacienti, reactivi, alte materiale sanitare sau consumabile, spatiu de lucru, spatiu pentru echipamentele cu care se lucreaza si spatiu personal de odihna. Suprafata fiecarei incaperi trebuie sa fie mai mare de 12 metri patrati.
Aceasta unitate se va ocupa, printre altele, cu primirea, evidenta, stocarea si distributia produselor sanguine, cu efectuarea testelor pretransfuzionale si cu anuntarea imediata a oricaror accidente legate de actul transfuzional.
Personalul medical al unitatii va verifica, din 3 in 3 ore, frigiderele in care se stocheaza sangele si produsele de sange. Totodata, acest personal ''ii va consilia pe apartinatorii pacientilor cu privire la actul donarii si importanta donarii regulate, fidelizate, pentru actul medical''.
Unitate