Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a obligat statul la plata unor despagubiri de 2.000 euro unui cetatean roman, M. Marcel Maszni, stabilind ca, prin judecarea procesului sau la un Tribunal Militar, acestuia i s-au incalcat drepturile la un proces echitabil.
In fapt, la 29 mai 1997, Politia din Suceava i-a suspendat permisul de conducere reclamantului, pentru doua luni, pentru ca n-a oprit la o trecere pe calea ferata, incalcand astfel Codul rutier.
La 9 iunie 1997, Maszni a fost oprit din nou de un agent de politie pentru a i se verifica actele. El i-a prezentat acestuia o adeverinta provizorie de circulatie, eliberata la data de 6 iunie de Politia Botosani, si care ii permitea sa conduca pe drumurile publice pana la 21 iunie 1997. Agentul a descoperit ca adeverinta provizorie era un fals confectionat de agentul de politie B.D.
Prin rechizitoriul Parchetului Militar (avand in vedere calitatea de militar a politistului si conexiunea intre infractiunile savarsite), agentul a fost acuzat de fals in acte oficiale, iar Maszni de instigare la fals si uz de fals.
La 31 august 1998, Tribunalul Militar Iasi accepta faptele expuse de Parchetul Militar in rechizitoriu si il condamna pe reclamant la patru luni de inchisoare. Reclamantul face apel la Tribunalul Militar din Bucuresti, cerand achitarea. In apararea sa, Maszna spune ca nu a stiut ca adeverinta era un fals, necomitand astfel o infractiune atunci cand a utilizat-o. El a recunoscut ca l-a intrebat pe agent de o eventuala adeverinta, dar nu l-a instigat sa comita un fals in acte oficiale.
Prin decizia din 4 februarie 1999, tribunalul respinge apelul reclamantului, motivand ca, potrivit probelor din dosar, acesta a insistat pe langa agent sa ii falsifice adeverinta.
Recursul reclamantului s-a judecat la Curtea Militara de Apel la 15 aprilie 1999, dar aceasta instan