Gurmanzii, sau cei care pur şi simplu se înnebunesc după sarmale, au avut toate motivele să fie fericiţi, pentru că în perioada 23 – 25 septembrie 2.006, la Praid s-a desfăşurat tradiţionalul Festival Internaţional al Sarmalelor. Prima zi a festivalului a fost dedicată conferinţelor pe teme turistice rurale, dar la cină s-a făcut iniţierea profanilor, pentru marea zi a sarmalelor. În acordurile fanfarei din Praid, toate echipele participante la festival au defilat din centrul localităţii până la parcul unde s-a desfăşurat festivalul propriuzis. Startul s-a dat pentru cea mai mică, cea mai mare, cea mai originală, cea mai gustoasă sarma, iar turiştii deja hămesiţi din cauza aromelor pe care au fost "nevoiţi să le suporte" până la deliberarea juriului au dat iama în oalele cu sarmale. În timp record, oale de 50 de kg au fost lăsate în doar câteva secunde, fără "preţioasa încărcătură”. Pentru cei mult prea ghiftuiţi şi prea leneviţi după atâtea sarmale cu carne, cu păsat, cu cârnaţi şi cu tot felul de ciudăţenii şi mirodenii, pentru cei care nu mai puteau mişca "un tendon", a urmat, Campionatul de fotbal cu căpăţâna de varză şi Ungerea "Cavalerilor Verzei". Dezbaterile juriului, cel mai nehotărât juriu văzut vreodată, au durat foarte mult. Sau nu se mai puteau sătura, sau erau saci fără fund, dar îşi băgau capetele în toate oalele, doar ca să mai "guste puţin" de ici şi de colo. Tot acest "papa bun şi mult" şi la participanţi şi la juriu, s-a petrecut pe muzică de calitate, din zori şi până seara târziu. Ansambluri populare, solişti de muzică populară, au întreţinut atmosfera zilelor de sărbătoare. Praidul şi Salina Praid au fost şi în acest an aceleaşi gazde primitoare ca şi în ediţiile anterioare. Renumele festivalului sarmalelor a trecut demult graniţele ţării. Grupuri de italieni, germani, francezi şi maghiari aflaţi în trecere prin zonă s-au oprit preţ de câte