Recompensele atractive ii pot obisnui pe copii cu gandul ca sarcinile casei (care le revin lor) ar putea deveni o placere si nu o corvoada.
Spalatul vaselor, stersul prafului, dusul gunoiului, stransul jucariilor sau facutul lectiilor nu reprezinta pentru copil momentele pe care el le asteapta cu mare nerabdare.
Din start excludeti agresiunea fizica sau verbala pentru a-l convinge sa-si faca treaba, pentru ca, odata "zgaltait" bine, copilul ori o sa refuze sarcina care i-a fost data, ori va incerca sa scape cat mai repede de ea si o va face cu multa superficialitate, manios fiind ca i s-a impus. Vorba buna e o metoda eficienta, ca si micul sistem de recompense. Idei bune, care dau roade, propune UNICEF Romania in "Recompense pentru copiii dumneavoastra". Asadar, micile rasplati pot transforma o activitate lipsita de interes, neplacuta, intr-una atractiva, interesanta. Pentru copil este important sa inteleaga faptul ca recompensa este recunoasterea indeplinirii obligatiilor lui si nu trebuie sa-i abata atentia de la efectuarea activitatii respective. De asemenea, el trebuie sa inteleaga ca ii sunt rasplatite disciplina si constiinciozitatea, iar recompensele nu trebuie sa devina un obiectiv in sine. Nu-i spuneti copilului "fa-ti patul si o sa primesti o ciocolata", ci "daca iti vei face patul in fiecare dimineata, ai putea sa castigi o ciocolata foarte buna. Este noua pe piata. Sau o jucarie-surpriza. Ce zici de asta?" Copilul trebuie sa inteleaga faptul ca toate aceste atentii, surprize le poate castiga printr-un efort propriu si nu ca totul se poate cumpara facand un targ avantajos. Recompensele atractive ii pot obisnui pe copii cu gandul ca sarcinile casei (care le revin lor) ar putea deveni o placere si nu o corvoada.
Spalatul vaselor, stersul prafului, dusul gunoiului, stransul jucariilor sau facutul lectiilor nu reprezinta pentru copil momentel